Beschrijving Elba

Elba

Het grootste eiland van Toscane is ook het bekendste en drukstbezochte, een vakantieparadijs met mooie stranden, een afwisselende natuur en een goede infrastructuur. De naam van het 223 km' grote Elba stamt van het Etruskische woord ilva, dat ijzer betekent. De Grieken noemden het 'roeteiland' (Aethalia). Vanaf 1000 v.Chr., en wellicht al langer, werden hier mineralen gewonnen. De mijnen rond Rio Marina aan de oostkust worden nog steeds geëxploiteerd ten behoeve van de edelsteenslijperij en de sieradenproductie. In Portoferraio, de grootste stad van het eiland, wordt de bezoeker voortdurend herinnerd aan het feit dat keizer Napoleon hier zijn ballingschap doorbracht.

Portoferraio:

In de 'IJzerhaven', een bekoorlijke stad met 12.000 inwoners aan de noordkust van Elba, komen de veerboten van het vasteland (Piombino) aan. Het eerste wat de opvarenden in het oog krijgen, zijn de imposante versterkingen, een klassiek voorbeeld van militaire bouwkunde. Cosimo I de Medici liet ze aanleggen in 1548. Na de mondaine jachten in de haven dient de mooie oude stad zich aan. In de Chiesa della Miserkordia wordt het dodenmasker van de keizer bewaard en elk jaar op 5 mei zijn requiemmis gelezen. De residentie van Napoleon, Vilfa dei Mulini (geopend ma.-za. 9-19, zo. tot 13 uur), herbergt zijn privé-

In de ongedwongen Trattoria La Barca in de oude stad van Portoferraio, kunt u genieten van typische eilandgerechten en buiten eten (tel. 0565 91 80 36). De visspecialiteiten van La Caravella aan de haven van Porto Azzurro (tel. 0565 950 66) zijn niet goedkoop, maar erg lekker. In Marina di Campo kunt u heerlijk eten bij Da Gianni, Località La Pila, een echte trattoria in de luchthaven (tel. 0565 9769 65).11 Chiasso in Capoliveri is een karakteristieke, kleine eetgelegenheid waar de plaatselijke bevolking komt genieten van authentieke eilandspecialiteiten (tel. 0565 96 8709)

Sport en activiteiten

Zwemliefhebbers kunnen zich naar hartenlust vermaken in het zuiden van het eiland, bij Marina di Campo, het grootste strand van Elba. Dit is tevens een mekka voor veel andere watersporten: er zijn tal van zeil-, surf- en duikscholen. Verder naar het westen liggen nog meer stranden met fijn zand. Hier en daar kunt u over smalle paden in de heuvels afdalen naar zee en de rust van kleine baaien opzoeken. Bij Seccheto is een bijzonder geologisch fenomeen te zien; hier liggen natuurlijk gevormde bassins van graniet waarin u kunt zwemmen.

Mountain bike-evenement

Elba is populair bij mountainbikers vanwege de interessante routes. Het jaarlijks in oktober gehouden Granfondo Elba ovest, dat wordt georganiseerd door Marina di Campo, trekt liefhebbers uit de hele wereld. U kunt zich aanmelden op tel. 0565 97 80 04.

Residentie van Napoleon

De residentie van Napoleon, Vilfa dei Mulini (geopend ma.-za. 9-19, zo. tot 13 uur), herbergt zijn privébibliotheek van 2000 banden. Er zijn originele meubels te zien, waaronder een praalbed. Vanaf de Piazza Napoleone voor de villa hebt u het beste uitzicht op het Forte Falco en het stervormige Forte Stella, waar Napoleons lijfwachten woonden, en de vuurtoren (1788). Het Museo Archeologico aan de Darsena-haven bewaart mozaïekfragmenten, antieke gebruiksvoorwerpen en amfora's uit gezonken scheepswrakken (geopend dag. 9.30-12.30 en 16-19 uur, 's zomers tot 24 uur).

Villa Romana

In Le Grotte, een 6 km oostelijker gelegen plaats, zijn de ruïnes van een Romeinse villa te bezichtigen. De Villa Romana had een heus warmwaterzwembad, dat werd gevoed door een onderaardse bron. De zomerresidentie van Napoleon bevindt zich op een heuvel 6 km ten zuidwesten van Portoferraio, de Monte San Martino (Vilfa San Martino; geopend 's zomers ma.-za. 9-19, zo. 9-13, overige perioden ma.-za. 9-16 uur). In een tegen de helling gebouwde neoklassieke villa woonde de Russische vorst Anatoli Demidoff (Vilfa Demidoff).

Monte Capanne

De Monte Capanne is 1018 meter hoog. Begin de tocht naar de hoogste top van Elba in Poggio of het westelijker gelegen Marciana. Deze oude plaats met gezellige straatjes en de overblijfselen van een Pisaanse vesting is het centrum van de wijnproductie op Elba. In de herfst, wanneer de kastanjebossen rond Marciana rood kleuren, is de klim bijzonder mooi. Trek voor deze tocht 2,5 à 3 uur uit - of twintig minuten voor een tochtje met de kabelbaan (Cabinovia, te vinden bij de toegangsweg naar Marciana Alta). Zorg voor wat drinkwater en proviand, zeker op warme dagen. De echte hemelbestormers worden beloond met een adembenemend uitzicht over het eiland!

Overige bezienswaardigheden: De middeleeuwse burcht Volterraio, die ten oosten van Portoferraio op een heuvel troont, stamt uit 1284. In het raadhuismuseum in Rio Marina kunnen liefhebbers hun belangstelling voor mineralen bevredigen (geopend mei-sept. ma.-za. 9-12, 15-18, zo. 9-12.30 uur). Op het landgoed La Chiusa bij Magazzini te midden van de glooiende wijngaarden kunt u Elbaanse wijn (rood en wit) proeven en kopen (apr.-okt. ma.-za. 9.30-11.30 en 17-19, 's winters 16-17 uur). De op een na grootste haven van Elba, Porto Azzurro,ligt ook in het oosten. Hier vertrekken boten voor een dagtocht naar de nabijgelegen eilanden. De grootste trekpleister aan de zuidkust is Marina di Campo, de badplaats bij uitstek.

  • Sfeervolle hotels op Elba

    Hieronder vindt u sfeervolle, authentieke hotels in en rondom Elba. Hiervandaan kunt u uitstekend...

  • Beschrijving Elba

    Het grootste eiland van Toscane is ook het bekendste en drukstbezochte, een vakantieparadijs met ...