Marmer uit Carrara

Het witte goud

De bloei van Carrara als marmerstad begon in de 11e eeuw, toen de Pisanen bouwmateriaal bestelden voor het Campo dei Miracoli, het 'plein der wonderen'. In de renaissance werden de bijzondere kwaliteiten van deze steensoort ontdekt door beeldhouwers. Michelangelo haalde het marmer voor zijn beelden hoogstpersoonlijk uit de bergen bij Carrara. Ook kunstenaars als Henry Moore en Jean Arp werkten het liefste met Carrara-marmer, en dat zegt wel iets over zijn waarde. Tegenwoordig siert het beroemde witte steen - het zogenaamde marmo statuario - de keukens en badkamers van de rijken der aarde. De prijs voor een kubieke meter carrara van gemiddelde kwaliteit is ongeveer 1000 euro. Het marmer, waarvan meer dan zestig verschillende soorten bestaan, wordt vooral gewaardeerd om zijn duurzaamheid, maar ook om zijn esthetische kwaliteiten. De variaties in kleur worden veroorzaakt door metaalzouten: de aanwezigheid van ijzeroxide zorgt voor een rode tint, ijzersulfide voor een blauw-zwarte, bruinijzer, ijzeren mangaancarbonaat leveren geelen bruintinten op, terwijl ijzerhoudende silicaten het steen groenachtige tinten geven. Maar het beroemdste marmer is de witte soort.

Colonnata en Fantiscritti marmergroeven

De bekendste marmergroeven in de buurt van Carrara zijn Colonnata en fantiscritti. Midden in de Fantiscritti-groeve vindt u het kleine openluchtmuseum van Walter Danesi, dat informatie geeft over de mijnbouwmethoden en het leven van de mijnwerkers.

  • Marmer uit Carrara

    De bloei van Carrara als marmerstad begon in de 11e eeuw, toen de Pisanen bouwmateriaal bestelden...

  • Plattegrond Carrara

    Hieronder ziet u een zogenaamde 'terreinweergave' van de stad, streek of provincie in Toscane

  • Sfeervolle steden in Toscane

    Uitgebreide beschrijvingen van Florence, Pisa, Siena en vele andere prachtige Toscaanse steden incl. uitgebreide fotoreportages en bezienswaardigheden. Per stad en dorp wordt een overzicht gegeven van sfeervolle authentieke hotels die u direct kunt boeken. Wel zo handig !

Sfeervolle, authentieke hotels in Toscane