Beschrijving Carrara

De naam Carrara stamt van het oud-Ligurische woord kar, dat 'steen' betekent. Men bedoelt eigenlijk het marmer, dat niet alleen in de omgeving, maar ook in de stad overal aanwezig is - als bouwmateriaal, als bestrating en in de vorm van stof, dat uit alle windrichtingen de stad wordt ingeblazen. Zowel de zee als de Alpi Apuane liggen op een steenworp afstand van de 'marmerstad' (65.000 inwoners).

Sant'Andrea Domkerk

Het centrale pronkstuk van het levendige stadscentrum met zijn hoge huizen en smalle straten is de Sant'Andrea-domkerk in Pisaanse stijl (11e14e eeuw). Achter de façade van groen en grijs-wit marmer gaat een drieschepig, zwak verlicht interieur schuil. De trap naar de kansel is het bekijken waard, want deze is gemaakt uit een enkel blok marmer. De vroegere heersers van Carrara, de letterlijk steenrijke familie Malaspina, bewoonden het gebouw dat sinds 1805 de Accademia delle Belle Arti herbergt. Rond de mooie Piazza Alberica staan imposante 17e-eeuwse palazzi. Erachter, aan de Piazza XXVIIAprile, hebben steenhouwers hun marmerateliers ingericht. Het Museo del Marmo (geopend ma-za.tc-ao uur, 's winters tot 17 uur), aan de Via Ie XX Settembre tussen Carrara en Marina di Carrara, biedt informatie over de geschiedenis en de toepassing van het beroemde gesteente.

Marina di Carrara

Geschiedenis Carrara

Carrara is een bloeiend stadje vlak bij Massa, aan de Golf van Genua. Hoewel men er zonder enige onderbreking marmer heeft geëxploiteerd, kan men twee hoofdperioden onderscheiden: in de Oudheid ontdekte men hier dit harde en weergaloos witte gesteente en gedurende de 13d en de 14e eeuw vocht beeldhouwers om de beste stukken en werden honderden monumenten in heel Italië van marmer uit Carrara opgetrokken. In de baroktijd was met dol op gekleurd marmer waardoor er minder vraag kwam.

Massa

Massa, het drukke, moderne centrum van de regio, combineert ambachtsnijverheid met een mediterraan karakter. Op de Piazza degli Aranci, omzoomd door sinaasappelbomen, laat Massa zich van zijn mooiste kant zien. Het plein wordt beheerst door het 16eeeuwse Palazzo Malaspina, dat een robuust exterieur heeft, maar een elegante binnenplaats met bogenrijen. Hoog boven Massa ligt het Castello Malaspina (11e-17e eeuw), dat bij goed weer uitzicht biedt over de stad en de zee.

  • Marmer uit Carrara

    De bloei van Carrara als marmerstad begon in de 11e eeuw, toen de Pisanen bouwmateriaal bestelden...

  • Plattegrond Carrara

    Hieronder ziet u een zogenaamde 'terreinweergave' van de stad, streek of provincie in Toscane

  • Sfeervolle steden in Toscane

    Uitgebreide beschrijvingen van Florence, Pisa, Siena en vele andere prachtige Toscaanse steden incl. uitgebreide fotoreportages en bezienswaardigheden. Per stad en dorp wordt een overzicht gegeven van sfeervolle authentieke hotels die u direct kunt boeken. Wel zo handig !