Beschrijving Grosseto

De Maremma

Grosseto ligt in de schitterende Maremma, één van de mooiste gebieden in Toscane. Lees hier alles over de Maremma !

Romeinse vesting dicht bij zee

De voormalige Romeinse vesting waaruit Grosseto in de middeleeuwen ontstond, ligt 10 km van zee. Onder de groothertogen van Toscane beleefde het zijn eerste bloeiperiode, maar het moerasland bij de Ombrone werd nog eeuwenlang geteisterd door malaria. Tussen 1574 en 1593 zorgden de Medici voor meer afwateringskanalen en versterkingen; de zes zware bastions omsluiten tegenwoordig het historische centrum.
Bezienswaardigheden: Een rondgang over de muur van de versterkingswerken, waar Leopold 11 in 1835 een tuin liet aanleggen, biedt een eerste indruk van de oude stad, die als twee druppels water op Lucca lijkt. De markante duomo met zijn rood-wit gestreepte façade op de Piazza Dante kunt u niet over het hoofd zien. In 1840-1845 is deze gerenoveerd in Slenese stijl. Alleen het zuidelijke portaal draagt nog de signatuur van Sozzo di Rustichino, die het godshuis aan het einde van de 13e eeuw op de fundering van een eerdere kerk bouwde. Het interieur werd een aantal malen gerestaureerd, in het linker dwarsschip hangt een voortreffelijke Maria-Hemelvaart (1474) van Matteo di Giovanni. De Piazza Dante is niet alleen een religieus, maar ook een maatschappelijk middelpunt. Er staat een monument ter ere van Leopold 11 (1797-1870), de laatste Habsburgse heerser.

Restaurants in Grosseto

Il Canto del Gallo, Via Mazzini 29, tel. 0564 41 45 89 (reserveren aanbevolen), is een oergezellig eethuis met een authentieke streekkeuken. Daarnaast kan men in Grosseto en omgeving uitstekende betaalbare lokale eetcafés vinden.

  • Overige bezienswaardigheden Grosseto

    De oude stad lijkt als twee druppels water op Lucca

  • Plattegrond Grosseto

    Hieronder ziet u een zogenaamde 'terreinweergave' van de stad, streek of provincie in Toscane

  • Sfeervolle steden in Toscane

    Uitgebreide beschrijvingen van Florence, Pisa, Siena en vele andere prachtige Toscaanse steden incl. uitgebreide fotoreportages en bezienswaardigheden. Per stad en dorp wordt een overzicht gegeven van sfeervolle authentieke hotels die u direct kunt boeken. Wel zo handig !