Beschrijving Lucca

Lucca, bekoorlijkse stad

De cultureel en historisch gezien, onafhankelijke stad Lucca is liggend achter zijn grote muren, één van de bekoorlijkste steden van in Toscane. Vanuit Lucca stroomt de river Serchio door de provincie, door de koele heuvels van Lucchese met verspreid in het mooie landschap gelegen historische villa's en tuinen die toegankelijk zijn voor het publiek naar het ruige hoogland van Garfagnana.

Lucca, ontstaan in de Romeinse tijd

Lucca ontwikkelde zich in de Romeinse tijd op de kruising tussen drie consulaire wegen, in de buurt van de oevers van de Serchio-rivier. In de Middeleeuwen was dit de hoofdstad van een bloeiend markiezaat, rivaal van Florence en Pisa, met een levendige stoffenhandel, vooral van zijde afkomstig uit het Verre Oosten. De dertiende was de eeuw van de bouw van grote Romaanse kerken, vooral in de Pisaanse stijl. Behalve korte perioden was Lucca lange tijd een zelfstandige republiek; in de Renaissance werden degelijke banken gesticht, paleizen en schitterende villa's ontworpen. In de XVI-XVIlde eeuw werd de stadsmuur gebouwd, die nog steeds het bekoorlijke antieke centrum insluit. Na er eeuwenlang in geslaagd te zijn niet te worden opgeslokt door het Groothertogdom Toscane, verloor de stad in 1799 haar onafhankelijkheid en viel in handen van de Fransen. Onder Elisa Baciocchi, zuster van Napoleon Bonaparte, was dit een prinsdom, dat later door de Bourbons werd overgenomen om uiteindelijk deel uit te gaan maken van het Rijk Italië.

Luigi Boccherini en Giacomo Puccini

Lucca is de geboortestad van twee van de grootste Italiaanse componisten, Luigi Boccherini en Giacomo Puccini. Tegenwoordig is dit een vredig stadje dat zich bezighoudt met wat landbouw en enkele fabrieken (papier, olie). Iedere twee jaar heeft hier een Tekenfilm en Comicfestival plaats.


De cultureel en historisch gezien, onafhankelijke stad Lucca is liggend achter zijn grote muren, één van de bekoorlijkste steden van in Toscane. Vanuit Lucca stroomt de river Serchio door de provincie, door de koele heuvels van Lucchese met verspreid in het mooie landschap gelegen historische villa's en tuinen die toegankelijk zijn voor het publiek naar het ruige hoogland van Garfagnana.

Lucca telt een groot aantal imposante bakstenen gebouwen. Hiervan is het 14e-eeuwse Palazzo Guinigi met zijn stevige, gelijknamige toren, waarop steeneiken groeien, het bekendste. Hierop hebt u een adembenemend uitzicht over de daken van de stad. Langs de Via Fil/ungo met zijn mooie oude winkels bereikt u het symbool van Lucca, de Piazza Anfiteatro, het voormalige Romeinse amfitheater. Neem eens een kijkje in de levensmiddelenzaak op de hoek van Via Fillungo en het plein. Spek uit het mijnwerkersdorp Colonnata, allerlei soorten focaccia (een plat brood) - dit is een paradijs voor fijnproevers. Vlakbij ligt de San Frediano-kerk, waarvan het kleur- en beeldrijke mozaïek (13e eeuw) op de façade doet denken aan Byzantijnse kunst. Hoewel Lucca met de San Martino een in kunsthistorisch opzicht belangrijke dom met een fraaie 13e-eeuwse gevel en tal van vroegrenaissancistische kunstwerken bezit - zoals het marmeren grafmonument dat Jacopo della Quercia maakte voor lIaria del Carretto - is de San Michele in Foro de lievelingskerk van de Lucchesi. Hij wordt niet voor niets ook wel de 'burgerkerk' genoemd. De stijl is Pisaans, vermengd met romaanse elementen. Op de blinde arcaden rusten vier dwerggalerijen met versierde zuilen, wat de westgevel van de San Michele-kerk uitzonderlijk hoog en imposant maakt.

De Muren van Lucca

De indrukwekkende stadsmuur, die de stad omringt, werd in de zestiende-zeventiende eeuw gebouwd, Al heeft de muur nooit gediend om Lucca te beschermen tegen vijandelijke aanvallen, zij was toch bijzonder nuttig om de overstromingen van de Serchio te stuiten en om het antieke stadscentrum zo goed mogelijk te beschermen. Langs de muren loopt een schaduwrijke, 4 km. lange laan, waar men heel romantisch kan wandelen met als achtergrond de middeleeuwse stad en het fraaie omringende landschap.

Hotels & recreatie

 • Sfeervolle hotels in en rondom Lucca

  Hieronder vindt u sfeervolle, authentieke hotels in en rondom Lucca. Hiervandaan kunt u uitsteken...

 • Beschrijving Lucca

  De cultureel en historisch gezien, onafhankelijke stad Lucca is liggend achter zijn grote muren, ...

 • Cafés en restaurants in Lucca

  Het sfeervolle Lucca biedt plaats aan talloze restaurantjes en cafeétjes

 • Winkelen in Lucca

  Langs de Via Fillungo met zijn mooie oude winkels bereikt u het symbool van Lucca, de Piazza Anfi...

 • Evenementen in Lucca

  Iedere twee jaar heeft hier het Lucca Comics en Games festival plaats waarbij een combinatie van ...

Bezienswaardigheden

 • Duomo di San Martino

  Dit indrukwekkende bouwwerk werd een eerste maal in Romaanse stijl (XI-XIIIde eeuw) opgericht en ...

 • Museum van Guinigi

  Het museum is ondergebracht in de Villa van Paolo Guinigi, een vijftiende-eeuwse bakstenen constr...

 • Overige bezienswaardigheden Lucca

  Casa Natale di Giacomo Puceini, het huis waar de componist werd geboren, is ingericht als monumen...

 • Plattegrond Lucca

  Hieronder ziet u een zogenaamde 'terreinweergave' van de stad, streek of provincie in Toscane

 • Sfeervolle steden in Toscane

  Uitgebreide beschrijvingen van Florence, Pisa, Siena en vele andere prachtige Toscaanse steden incl. uitgebreide fotoreportages en bezienswaardigheden. Per stad en dorp wordt een overzicht gegeven van sfeervolle authentieke hotels die u direct kunt boeken. Wel zo handig !