Piazza Grande

PIAZZA GRANDE

Dit grote, onregelmatige plein is omringd met antieke huizen met houten weergangen en met statige gebouwen uit verschillende tijdperken: Palazzo delle Logge (van de Loggia's) met porticus, uit de tijd van Vasari, het mooie Palazzo della Fratcmtà dei Laici (van de lekenbroederschap), waarvan het onderdeel in gotische en het bovendeel in renaissancistische stijl is uitgevoerd, het zeventiende-eeuwse Palazzo del Tribunale (Rechtbank) en de Romaanse apsis van de Santa-Mariakerk.

Piazza Grande, dat op elk uur van de dag en de avond een lust voor het oog is. Niet dat de monumenten nou zo uitzonderlijk zijn - al vormen de klokkentoren 'met de duizend gaten', de rechtbank met zijn wapenschilden en het Palazzo della Fraternità dei Laici eersteklas kunstwerken uit de Romaanse tijd tot aan de Renaissance, en is het Palazzo delle Logge van Vasari de moeite waard. Alles spreekt hier gewoon tot de verbeelding: de grond die zo schuin is dat hij in de diepte lijkt weg te zinken, de smalle en hoge of juist lage en gedrongen huizen, waarvan sommige versierd zijn met open galerijen en andere met balkonnetjes die als het goed is blijven hangen. Uw ogen wordt geen moment rust gegund en kunnen urenlang blijven kijken naar de stenen of geplamuurde façades, de ramen en deuren die stuk voor stuk iets aparts hebben.

Zwaluwen vliegen tjilpend af en verdwijnen achter de daken, komen met z'n allen terug, vlijen zich van het vliegen neer op een daklijst en aanschouwen het plein dat kant, noch rechthoekig, noch driehoekig is - meer trapeziumvormig. Maar juist de gebreken zorgen voor de charme. Elk bouwwerk is wankel, en 'grijpt zich vast' aan de trappen die tevens fungeren als banken, zitplaatsen en tribunes. Elk eerste weekend van de maand vormen het Piazza en zijn omgeving decor voor de Fiera Antiquaria, een antiekmarkt waar antiquairs en dragers van heinde en verre hun waar te koop aanbieden.

 • Sfeervolle hotels in en rondom Arrezo

  Hieronder vindt u sfeervolle, authentieke hotels in en rondom Arezzo. Hiervandaan kunt u uitsteke...

 • Beschrijving Arezzo

  Arezzo werd in de oudheid gesticht, het was een belangrijk Etruskisch, en later Romeins, centrum....

 • Winkelen in Arezzo

  Aan de Piazza Grande en omgeving liggen veel antiekwinkels en antiquariaten, voor al het andere g...

 • Cafés en restaurants in Arezzo

  Bij Buca di San Francesca moet u beslist bonensoep of ribollita bestellen. Via S. Francesco 1, te...

 • Piazza Grande

  Dit grote, onregelmatige plein is omringd met antieke huizen met houten weergangen en met statige...

 • Feria Antiquaria

  Elk eerste weekend van de maand vindt op het Piazza Grande en de omringende straten de Feria Anti...

 • Saracenen Toernooi

  (Saracenen-toernooi) van Arezzo is minder 'dramatisch' dan de palio in Siena, maar is ook een zee...

 • Plattegrond Arezzo

  Hieronder ziet u een zogenaamde 'terreinweergave' van de stad, streek of provincie in Toscane

 • Sfeervolle steden in Toscane

  Uitgebreide beschrijvingen van Florence, Pisa, Siena en vele andere prachtige Toscaanse steden incl. uitgebreide fotoreportages en bezienswaardigheden. Per stad en dorp wordt een overzicht gegeven van sfeervolle authentieke hotels die u direct kunt boeken. Wel zo handig !