Piazza della Signoria

Een wandeling over de Piazza della Signoria is een must voor ieder die de stad bezoekt. In de tijd van de Medici was dit het politieke centrum van de stad, nu komen hier toeristen uit de hele wereld. Het plein wordt beheerst door het paleis van de vroegere machthebbers, het Pa/azzo Vecchio Ct (1314) met zijn 94 m hoge toren (geopend ma.wo., vt. en za. 9-19, do. 9-14, zo. 8-13 uur)

Voor de ingang van het Palazzo Vecchio staat een kopie van Michelangelo's beroemde David. Hiernaast herbergt de Loggia dei Lanzi • met zijn Florentijnse rondbogen (1376-1381) een aantal beelden, waaronder de bronzen Perseus met het hoofd van de Medusa (1545-1554) van Benvenuto Cellini. De Loggia kreeg haar naam van de lansknechten die hier vroeger de wacht hielden. De Neptunus-fontein van Ammanati (1576) is een geliefd ontmoetingspunt. Als u de Galleria deg/i Uffizi. (zie hierna) bent gepasseerd, dan komt u bij de eerbiedwaardige Ponte Vecchio Ct, De oudste Arno-brug, sinds de '3e eeuw bebouwd met winkels en woningen, vormt de verbinding tussen het Palazzo Vecchio en het Pa/azzo Pitti. (zie hierna), want in '565 voorzag groothertog Cosimo I deze van een vluchtweg. Achter het Palazzo Pitti ligt de 4,5 ha grote Giardino di Boboli. (geopend dag. 8.15-16.30 uur, eerste en laatste ma. van de maand gesloten), het park van de familie Boboli dat Cosimo I opnieuw liet inrichten. Alfonso Parigi legde er in 1658 de laatste hand aan. In een van de fonteinen in het park berijdt de dwergnar van Cosimo I een schildpad. Het voor hoffeesten gebruikte amfitheater bevat een Egyptische obelisk en Romeinse waterbekkens.
Loop langs de Arno met de indrukwekkende palazzi en de Via dei Fossi terug naar de Santa Maria Novella.

Het plein was al rond eind dertiende eeuw, toen begonnen werd met de bouw van Palazzo Vecchio, het hart van het politieke leven. Op dit plein werd in 1498 Girolamo Savonarola op de brandstapel ter dood gebracht. Een kant wordt ingenomen door de drie bogen van de Loggia della Signona (ook wel Loggia dei Lanzi genoemd, naar een garnizoen landsknechten - Lansichenccchis die hier in de zestiende eeuw waren gelegerd, of Loggia dell'Orcagna, omdat men dacht dat de loggia door deze kunstenaar was gebouwd. Maar de loggia werd ontworpen door Benci di Cione en Simone Talenti (rond 1380). Het bouwwerk was bestemd voor openbare plechtigheden; later werd de loggia verrijkt met monumenten totdat zij een openluchtmuseum werd. Hier zijn de Salrfnse Maagdenroef van Giambologna (1583), de Perseus van Benvenuto Cellini (1554) en andere, bijzonder fraaie, beelden te zien. De Fontein van het Plein (1575) is een werk van Ammannati. De fontein wordt beheerst door het beeld van Neptunus (in de volksmond il Biancone - de Witte - genoemd), omringd met seenitrfen, tritonen en zeepaarden. Het ruiterstandbeeld voor Cosimo I de' Medici is van Giambologna (1594). Op nr. 5 is de Alberto della Ragione verzameling, een interessante moderne kunstcollectie (Campigli, Rosai, De Chirico), ondergebracht.

Hotels & Recreatie

Bezienswaardigheden

 • Piazza del Duomo

  Aan de bouw van de in 1294 begonnen dom namen de beste architecten deel, onder wie Arnolfo di Cam...

 • Ponte Vecchio

  Deze meest antieke, beroemdste en ongetwijfeld meest karakteristieke Florentijnse brug bestond al...

 • David van Michelangelo

  De wereldberoemde David wordt beschouwd als het absolute meesterwerk van Michelangelo.

 • Palazzo Vecchio

  Het paleis, symbool van de gemeente Florence, werd in 1299 ontworpen door Arnolfo, aan wie ook de...

 • Uffizi Gallerij

  Met de bouw van het paleis, waarin een van de meest belangrijke kunstgalerijen ter wereld is onde...

 • Piazza della Signoria

  Een wandeling over de Piazza della Signoria is een must voor ieder die de stad bezoekt. In de tij...