Bezienswaardigheden Cortona

Monte San Egidio

De Monte San Egidio, de heuvel waarop Cortona (22.500 inwoners) ligt, maakt deel uit van een keten aan de oostkant van de Val di Chiana. Cortona is een van de meest bezochte stadjes van Toscane. De geboorteplaats van de schilder luca Signorelli was lid van de Etruskische Twaalfstedenbond en werd in de 12e eeuw een vrije comune.

Piazza della Republica

Ook tegenwoordig is Cortona nog omsloten door een mooie, ca.3 km lange stadsmuur. Van de Porta S. Agostino (ruime parkeerplaats) gaat het steil omhoog naar het centrale plein van de stad, de Piazza della Repubblica met het Palazzo del Popoio (14e-16e eeuw) en het Palazzo Comunale (1241), te herkennen aan de brede trap (16e eeuw) en de klokkentoren. Iets verder op de helling ligt de Piazza Signorelli, die wordt beheerst door het Palazzo Casali met zijn drukversierde gevel. Het hier gevestigde Etruskisch Museum bezit enkele zeldzame gebruiksvoorwerpen uit de voorchristelijke tijd (geopend apr.okt. di.-zo. 10-19 uur, overige perioden 10-13 en 15-17 uur). De Santa Maria-dom is grotendeels het werk van Giuliano da Sangallo (1445-1516). Aan de overkant bevindt zich de Chiesa del Gesi: (1498-1505) met het Museo Diocesano, dat de Annunciatie van Fra Angelico en een Dominicus-triptiek tot zijn collectie mag rekenen

Zicht op Lago di Trasimeno vanuit Cortona

Palazzo Comunale

Op de centrale Piazza della Repubblica staat het dertiende-eeuwse Palazzo comunale (stadhuis), dat in de XVIde eeuw werd vergroot (de gekanteelde toren stamt uit 1509). Het gebouw werd rond eind vorige eeuw aan, niet al te goed uitgevoerde, restauratiewerkzaamheden onderworpen. Onder de kerken moeten vooral genoemd het sanctuarium van Santa Margherita (verbouwing uit de negentiende eeuw) waarin de mooie veertiende-eeuwse graftombe van de heilige Margharita te zien is, de kerk van san Francesco, gesticht in de XIIIde eeuwen verbouwd in de zeventiende eeuw met een mooie, Xde-eeuwse, Byzantijnse relikwieschrijn en de kerk van San Nicolö met een beroemd, door Signorelli beschilderd, vaandel. Op drie kilometer afstand van de bebouwde kom staat de kerk van de Madonna del Calcinaio (van de kalkgroeve - XV-XVlde eeuw), een schitterend voorbeeld van renaissancistische bouwkunst ontworpen door Francesco di Giorgio Martini. Het sierlijke, statige interieur heeft een centrale vormgeving en een achthoekige koepel.

Museum vd Etruskische Acedemie

Het stadje is schilderachtig gelegen op een heuvel. Het is van Etruskische oorsprong en heeft een bloeiend middeleeuws verleden als vrije gemeente. In de XVde eeuw kwam het, na een aantal afwisselende gebeurtenissen, in handen van Florence, waarvan het daarna het lot deelde. Hier werden Luca Signorelli en Pietro da Cortona geboren. Binnen de muren zijn nog resten van de oorspronkelijke Etruskische ringmuur te zien. Het middeleeuwse, urbanistische centrum wordt gekenmerkt door steile, bochtige straatjes en de houten uitbouwsels van de huizen. Op de nabije Piazza Signorelli staat Palazzo Pretorio (gerechtshof). De oorspronkelijke, dertiende-eeuwse structuur is nog te zien op de met wapens versierde zijkant en gedeeltelijk in het binnenhof. De voorgevel is het resultaat van een in de XVIIde eeuw uitgevoerde restauratie. In het paleis is het Museum van de Etruskische Academie gevestigd met bijzonder interessante Etruskische vondsten, waaronder een, rijk versierde, bronzen kroonluchter uit de Vde eeuw. Er zijn tevens getuigenissen te zien van andere belangrijke beschavingen uit het verleden, zoals de Romeinse en de Egyptische cultuur (vooral een begrafenis bootje van de XIIde dynastie) en waardevolle middeleeuwse en renaissancistische werken. De, in de XVIde eeuw verbouwde, Dom staat op het gelijknamige plein en wordt toegeschreven aan Giuliano da Sangallo (men lette op het portaal in de rechterflank). Op hetzelfde plein bevindt zich het Museo diocesano (Bisschoppelijk museum) met mooie werken van Beato Angelico (waaronder een schitterende Aankondiging), van Luca Signorelli en andere werken uit de Toscaanse School.

  • Bezienswaardigheden Cortona

    De Monte San Egidio, de heuvel waarop Cortona (22.500 inwoners) ligt, maakt deel uit van een kete...

  • Plattegrond Cortona

    Hieronder ziet u een zogenaamde 'terreinweergave' van de stad, streek of provincie in Toscane

  • Sfeervolle steden in Toscane

    Uitgebreide beschrijvingen van Florence, Pisa, Siena en vele andere prachtige Toscaanse steden incl. uitgebreide fotoreportages en bezienswaardigheden. Per stad en dorp wordt een overzicht gegeven van sfeervolle authentieke hotels die u direct kunt boeken. Wel zo handig !