Wijnkaart Chianti

Sangiovese Druiven

Chianti is niet zomaar Chianti Chianti bestaat voor 90 procent - en soms nog meer - uit Sangiovese-druiven. Om het boeket krachtiger te maken, worden ook kleine hoeveelheden Canaiolo Nerodruiven gebruikt, voor een mooie, dieprode kleur Colorino-druiven. Af en toe voegt de wijnmaker Malvasia Nera toe voor een zachtere smaak. Sinds 1995 mag de wijnboer zelf bepalen hoe hij zijn Chianti maakt, want de strenge regels van 'Chianti-paus' Bettino Ricasoli zijn verleden tijd.

Wijnkaart Chianti Ricasoli

De witte druiven maakten de Chianti gemakkelijker drinkbaar en zorgden voor hogere opbrengsten. Tegenwoordig moet Chianti kunnen rijpen en is er onder liefhebbers veel vraag naar een bramensmaak, die vooral wordt geleverd door Sangiovese-druiven.

Grote smaakverschillen Chianti wijnen

Sowieso bestaan er grote smaakverschillen tussen de Chianti-wijnen. Een deel van de productiegebieden ligt aan de kust met zijn vruchtbare bodem en milde klimaat, andere druiven kunnen gedijen op een stenige bodem en op een hoogte van wel 500 rn, zoals de wijnen uit de Rufina, die veel rinser zijn dan hun concurrenten uit Zuid-Toscane en de kustgebieden.

Het recept van chianti dat wij kennen, gaat terug tot het midden van de 1ge eeuwen is afkomstig van Barone Bettino Ricasoli. De productie van de wijnstreek bestaat voor 80% uit rode wijnen, die de volgende samenstelling moeten hebben: 50 tot 70% sangiovese (kleur en boeket), 10 tot 30% canoialo nero (geur en zachtheid) en evenveel malvasia, een witte druif die zorgt voor zuur- en zuiverheid. De herkomstbenamingen zijn afhankelijk van de productiegebieden en niet van de druivensoort.

Het productiegebied van de Chianti Classica, die vijf jaar kan rijpen, is scherp afgebakend en strekt zich uit van Greve, Radda, Gaiale en Castellina tot aan verscheidene streken in de EIsa-vallei (in westelijke richting).

Wijngids Chianti

De aanduiding 'Classica; eerder afhankelijk van het gebied dan van de druivensoort, wordt bekrachtigd door een zwarte haan op het etiket van de fles.

Wijnkaart Chianti Rocca

De flessen van de Classico zijn herkenbaar aan de zwarte haan op het etiket. In het gebied zelf vindt men de heerlijkste wijnen in de kelders en in de enoteche (wijnwinkels) van Greve, Castellina en Panzano.

Wijnkaart Chianti rocca delle macie

De benaming Chianti Classico (minimaal 12% alcohol) is slechts voorbehouden aan een klein gebied (ongeveer 70.000 ha: Greve, Panzano, Castellina, Radda en Gaiole).

Wijnkaart Chianti Ricasoli

Volgens Ricasoli's formule moest Chianti-wijn 75 à 90 procent Sangiovesedruiven bevatten en 5 à 10 procent Ca naiolo Nero-druiven. Later werden Cabernet en/of Merlot en de witte Trebbiano ook toegestaan.